کفیر، نوشیدنی تخمیری حاصل از شیر است که از کوههای قفقاز در روسیه
سرچشمه گرفتهاست.
در روسیه بهمنظور معالجه یا جلوگیری از بعضی بیماریها مورد استفاده قرار
میگیرد. از لحاظ درمانشناسی و تغذیهای، سرآغاز مصرف آن در بعضی از
مناطق جهان، آسیای جنوب غربی، اروپای شمالی و شرقی، آمریکای شمالی
و ژاپن بودهاست. مصرف کفیر در جمهوریهای شوروی سابق، مجارستان و
هلند سالهای زیادی است که توسعه یافته و در سوئد، نروژ، آلمان و فنلاند
به خوبی شناخته شده و در مصر، استرالیا و برزیل بهخوبی و در آمریکا و ژاپن
بهطور چشمگیری رشد داشتهاست.
براساس پارهای از فرضیات، کفیر اولین بار توسط چوپانان عشایر قفقازی و بر
اثر تخمیرشدنِ شیر تازهای که در ظرف چرمیِ خود حمل میکردند کشف شد.
اما پیش از آن نیز، در کوههای قفقاز، کفیر به داشتن خواص درمانی نسبت
داده میشد.
در گذشته، نوبل لائورتا الایه متچانیتکوف آغازگر مطالعه برروی خواص کفیر در
اوایل سال ۱۹۰۰ میلادی بود.
محقق کانادایی، «تد فارنرث» کفیر را بهدلیل طعم شامپاینی طبیعی و داشتن
فهرست بیپایان خواص سلامتبخش، شامپاین فراوردههای لبنی نامیدهاست.
احتمالاً واژهٔ کفیر ترکیبی است از واژگان کف و شیر همچنین احتمال دارد واژهٔ
کفیر از واژهٔ ترکیکِیف بهمعنی احساس لذت گرفته شدهباشد.
چرا مردمان قفقاز به داشتن عمر طولانی شهرت دارند ؟
مردمی که با داشتن عمری بالای صد سال هنوز هم بر اسب سوار می شوند و در دامنه های قفقاز
یکه تازی می کنند . آنها راز سلامتی و عمر زیاد خود را به مصرف کفیر نسبت می دهند .
به چه دلیل این نوشیدنی خواص سحر آمیز دارد ؟
این نوشیدنی تخمیری از مجموعه ای از باکتری های زنده و مفید برای بدن تشکیل شده است بطوریکه
دانشمندان راز سودمندی کفیر را برای سیستم ایمنی و گوارش وجود این باکتری ها می دانند . به این
باکتری ها « پروبیوتیک » اطلاق می شود . همچنین مخمرهای موجود در آن قادر به ساخت اسید فولیک
بوده که کوآنزیم یک سری واکنش های حیاتی جهت رشد سلول ها است . کمبود اسید فولیک در خانم ها
بویژه خانم های باردار شایع است . این محصول معجزه آسا در پیشگیری و درمان بیماری ها بسیار مفید
است . مهمترین خواص درمانی آن در مراکز تحقیقاتی معتبر دنیا به ثبت رسیده است .
ارزش تغذیه ای کفیر چیست ؟
چون کفیر از فرآورده های شیری می باشد ، بنابراین ارزش تغذیه ای شیر را داراست
و به دلیل وجود باکتری و مخمر لاکتیک خواص درمانی زیادی را شامل می شود .
خواص درمانی کفیر :
اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتی بیوتیک
افزایش حرکات دودی روده و درمان یبوست
جلوگیری از بیماری پوکی استخوان
درمان آلرژی ها
درمان اسهال و ضد عفونی کننده محیط روده
درمان بیماری عدم تحمل لاکتوز در کسانی که نمی توانند شیر بخورند
درمان بیماری های گوارشی
درمان فشار خون
درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی یا هایپر اکتیویتی
سرشار از ویتامین های گروه ب مانند نیاسین ، پیردوکسین و اسید فولیک
غنی از کلسیم ، فیبر و پروتیئن
مؤثر در زیبایی پوست ( مورد استفاده در کرمها و پاک کننده های آرایشی )
مقاوم کردن سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل بیماری زا
ممانعت از نفخ روده ای
ممانعت کننده از اثر پرتودهی رادیولوژیک
هضم راحت تر شیر و جذب بهتر مواد مغذی موجود در آن